Bryker Woods Renewal

Historic neighborhood, modern expansion

This professional couple with young children enjoy the amenities of living in the central city with easy access to their offices, neighborhood parks, and shops. They wanted to improve the home’s layout and traffic flow, create more direct access to the backyard, upgrade the kitchen, and add a second story—all with the highest level of energy efficiency possible.

5a

The new open floor plan reflects the owners’ modern tastes.

A7.1 Floorplan

We maintained the footprint of the existing house

by creating an open-plan interior oriented toward outdoor living, including a new shaded deck and swimming pool at the rear of the lot. High windows above a centrally located stair bring additional light into the home. The new second floor addition includes the master suite, kids’ rooms and shared bath, and laundry room.

6a

The Style

This Austin Energy five-star rated renovation and second story addition in Bryker Woods respects the historic character of the neighborhood while providing additional space for a family of four. The owners valued keeping the home's exterior look true to its original style, while the interior reflects their contemporary design sense as seen in the cabinetry styling, finish selections, and lighting design.

photo-3

Kitchen

The new open floor plan connects the kitchen to the rest of the house, and to the sweeping outdoor views. A large central island helps create an efficient workspace, and vertically placed tile and wood detailing give the space a unique, contemporary feel.

  • Expansive central island
  • Alder and walnut cabinetry
  • Honed limestone countertops
  • Vertically set glass tile backsplash
2
11

Second Story

The master bedroom, children’s bedrooms and shared bath, and laundry room were added in the second story, in addition to a formal gallery hall and a kids hall for displaying artwork of all kinds.

  • Master bedroom
  • Children’s bedrooms
  • Shared bath
  • Laundry room
8a

Energy Efficiency

To achieve maximum energy efficiency, the home’s thermal envelope was completely upgraded, with a variety of new insulation features, a new roof, and a new HVAC system.

  • Double-paned windows
  • Polyurethane spray foam insulation
  • Cellulose insulation
  • Formaldehyde free cabinetry
  • Low VOC water-based lacquer
  • Reclaimed lumber

Awards

Appeared
2010

Austin NARI Tour of Remodeled Homes

Appeared

Pre-Renovation

This home, built in the 1930s, was typical for its era with a long central hallway and compartmentalized rooms with little connection to each other. Previous owners had renovated the small kitchen and added a family room and master suite to the rear, cutting off access to the back yard.

Before-Kitchen-2-yium
front-yium

Because the home is designated as a contributing structure in the Bryker Woods historic district, it was required that the Historic Landmark Commission and the Bryker Woods Neighborhood Association review the plans prior to permitting. The second floor over the existing first floor footprint was fine-tuned to meet their recommendations and City of Austin regulations.

Final Result

4a

The spacious new home is full of natural light and personality.

Both energy efficient and true to the neighborhood character, as well as reflective of the owners’ personal style, this space is now a home this family can continue to love for years to come.

Next Project Moroccan Accent Bath

A dysfunctional bathroom turned private showcase