Cat Mountain Contemporary

A modern overhaul of a hillside retreat

This three-story hillside home was used as a weekend retreat until it suffered major water damage from burst pipes on the upper level. The owners wanted to correct the structural issues, open up the compartmentalized common rooms, and update the finishes in a contemporary style. Now the home is a serene, high-end getaway, perfect for enjoying the sweeping views of the Central Texas Hill Country.

MG 5273sdp
MG 5326sdp
MG 5379sdp

Now the home is more than just structurally sound;

it’s a renovated contemporary retreat. By opening up the main floor, the space flows together naturally. Oversized picture windows provide the perfect frame for the expansive hillside views. Modern details and finishes tie the space together and unify each separate aspect of this multi-room renovation.

MG 5179sdp

The Style

Clean and simple modern lines throughout the home’s design give the space a distinctly contemporary feel. On the entry level, walls were removed to connect the kitchen, dining room, and living room into one large open space, with views through the new windows to the hills beyond. Existing lighting was upgraded and the layout was redesigned to provide efficient general illumination as well as dramatic accent lighting throughout the home. Bamboo flooring on the main level and lower levels provides continuity between the two floors

Saunders-After-L1 Floorplan

Level 1 Floor Plan After

Kitchen

The kitchen is characterized by a large central island and features a combination of cherry and painted cabinetry.

  • Cherry and painted cabinetry
  • Stainless steel appliances

Living Room

A focal point in the living room is the new wall-hung metal TV enclosure clad in steel. A window wall provides architectural interest as well as ample natural light.

  • Steel TV enclosure
  • Floor-to-ceiling window wall
MG 5071
MG 5157sdp

Bathrooms

Bathrooms throughout this home were completely updated, incorporating clean modern lines and personal touches to make them unique.

  • Maple cabinets
  • Quartz countertop and tub deck
  • Green glass tile walls
MG 5259sdps

Awards

Featured
2013

Austin NARI Tour of Remodeled Homes

Featured Link

Winner - Interiors greater than $100,000
2013

NARI Regional CotY

Winner - Interiors greater than $100,000

Pre-Renovation

Recon-003-copy

The first step in this renovation was to correct framing problems within the home. The two lower floors were completely gutted and leveled. The first story walls were substantially reframed to support the weight of the house. In addition, structural steel beams were added to the long spans and new concrete piers poured below the house to support the new structure.

The process of reviving this house was all about the finishes.

On the lower level, the bedrooms were insulated and finished out with new flooring, windows, and trim. The existing stair was completely gutted and a new stair with minimalist steel railings, glulam stringers, open risers, and floating cherry treads was built in its place. Off the hallway, the refinished utility room and drop-off zone/message center provide additional storage and organizational support for the homeowners.

Final Result

MG 5283sdp

Catastrophic water damage led to thoughtful renovation,

which resulted in an almost entirely new home, with improved structural support, updated contemporary finishes, and a much better layout. Additionally, design themes of minimalism and spaciousness give the perception that the renovated home, while still exactly the same size, is much larger than the original.