West view LG 29

Rob Roy Porch Addition

Taking advantage of that sunset glory

There is a view, and that view is to the west. That’s great, because the hills that roll west into Texas’ vastness are a beautiful thing to behold. But how do you take advantage of all this glory without getting roasted by the sun? Unfortunately, that was the problem this family was experiencing with their home before they hired CG&S to come up with a plan for some much-needed shade.

West view LG 22

The must-haves were a space that felt integrated with the home’s interior renovations, which provided a cook zone, living space, and a pool big enough to play water games. And of course, some much needed sun protection.

West view LG 26

The original two decks were constructed to take in the view, one on top of the other off the back of the house. But the decks were way too tall and shallow; the sun could easily reach the sitting at most times of day.

West view LG 33
West view LG 6

The existing 2-level porch was demolished completely. With that out of the way, the new, enlarged lower porch was lowered and extended the full length of the rear façade and covered with a very generous overhang—providing plenty of space for a seating area, dining space, and an outdoor kitchen. The new design begged for no railings, so planters were used as buffers, and no change in elevation was greater than 30”, so railings could be eliminated.

West view LG 1

The color palette of the space was purposely left neutral so as not to draw away from the landscape. But the stained tongue and groove cedar ceilings bring warmth to the space, tying in the home’s existing brick, new Ipe deck and steel planters.

West view LG 34

Having cleared the way to the yard—and the view—gears shifted to the pool with a large pool deck that provides plenty of space for sunbathing. The pool is an expansive, clean rectangle. The pool has an infinity edge, further reinforcing the sense that the pool deck is suspended in space above the edge of the hill country.

West view LG 19
West view LG 12
West view LG 15

An addition during the design process was the creation of a pool bath. Positioned on the side of the home, the new bathroom has designated cubbies for each family member, a large walk in shower, space for large floaty storage and fun, bright wall paper modernizing the space.

West view LG 14

Now this family can grab a floaty, turn on the game and eat their favorite meal with the west Texas sun setting in the comfort of their own backyard. Cheers!

Next Project South Lamar New Build

New home preserves the identity of the original